Skip to main content
Liepos 29 d. Sujetuose linksmai ir smagiai atšvęstos Oninės.
Šiųmetinės jos, iš vienos pusės, tradicinė kraštiečių šventė, kuri Sujetuose švenčiama jau 19 metų (taigi, kitąmet Jubiliejinės!), tačiau iš kitos pusės, pats šventimas ne visai tradicinis. Ir tam buvo rimta priežastis. Dar vasario mėn. Sujetų bendruomenės centras „Liepa“ pateikė projektinę paraišką gauti finansavimą renginio organizavimui, o gegužės mėn. gavo teigiamą atsakymą. Bendruomenė, laimėjusi projektą, talkinant Smilgių kultūros centrui ir daugybei savanorių, šįmet organizavo šventę, kuri vadinosi – „Sujetų Oninės 2023 aukštaitiškai“. Lėšas projektui įgyvendinti skyrė LR Žemės ūkio Ministerija, todėl ir jos logotipas puikuojasi pats pirmasis tarp nuotraukų. Šventės ašimi šįmet tapo Aukštaitijos kultūros paveldo programą pristatęs, tarmiško žodžio virtuozas, charizmos nestokojantis Viktoras Stanislovaitis. Kodėl taip teigiu? Tiesiog jautėsi, kad kas tik patekdavo į Viktoro dėmesio lauką, apie ką tik jis pradėdavo kalbėti, tai įgaudavo stiprų aukštaitiškojo paveldo prieskonį. Ypač išryškėjo kai buvo mėgaujamasi gurmaniškais kvapais ir skoniu užburiančia žuvienė bei kiaušinienė, ragaujama ruginė duona su sūriu, pilstyta gardžioji gira ar net šviežiai paskrudinti spragėsiai.
Aukštaitiškoje dvasioje dalyvius linksmino folkloro kolektyvas „Aidija“ iš Radviliškio ir kaimo kapela „Juostvingė“ iš Trakiškio. Aukštaičiams būdingą dosnumą kalbas sakydami ir dovanas teikdami demonstravo LR Seimo narė Guoda Burokienė, Gyventojų bendruomenės centro „Šuoja“ pirmininkė Danutė Kelpšaitė ir Gyventojų bendruomenės centro „Dvaras“ pirmininkas Antanas Sereika. Atskirai vertas paminėjimo vicemeras Edmundas Toliušis, kuris vien dovana neapsiribojo, bet ir rimtą bei solidų pasiūlymą bendruomenei dėl Sujetų viešųjų erdvių gerinimo pateikė. Mažiesiems GoCrazy animatorius dovanojo nuotaikingą edukacinę programą „Mokslininko gimtadienis“, žinoma, tikriausiai taip pat aukštaitiškai.
Laikantis visų Aukštaitijos tradicijų buvo pasveikintos Sujetų Onos, kurių garbei ne tik polka sutrepsėta, bet ir užkurtas šventinis laužas. Tėčius, mamas, močiutes ir apskritai visus susirinkusius, savo muzikiniais pasirodymais džiugino Sujetų kaimo vaikai. O štai grupė „Laimingu būti lengva“ ne tik, kad koncertinę programą dovanojo, bet dar ir tokią šventinę diskoteką sugrojo, kad šokantiems vos užteko vietos pademonstruoti savo aukštaitiško stiliaus judesiukus.
Žinau, kad visko kas buvo neaprašysi, kaip ir tikrai žinau tai, kad šventė pavyko. Ji tradicinė, bet tokia netradiciška, kad man vieną akimirką pasirodė, kad net ir didžiulis batutas „Žmogus voras“, kuris visą dieną džiugino mažuosius, ir jis iš Aukštaitijos kultūros paveldo. Aš jau nekalbu apie Sujetų baikerius, kurie pirmąkart savo plieniniais žirgais atjojo pasveikinti šventės dalyvių. Na kaip atjojo? Grakščiai – aukštaitiškai.
Ačiū visiems, kurie prisidėjote prie šventės kūrimo, be Jūsų šios šventės tiesiog nebūtų.
Sujetų BC „Liepa“ pirmininkas Kęstutis Simonavičius.