Skip to main content
Birželio 3 d. Smilgių etnografinėje sodyboje buvo organizuojama Aukštaitijos regiono kapelų šventė-varžytuvės „Prie aukštaitiškos klėtelės“, skirtos Aukštaitijos atminties metams. Varžytuvės vyko antrą kartą ir yra vienintelės ne tik Panevėžio rajone, bet ir šalyje.
Varžytis suvažiavo 7 tradicinės kapelos iš Širvintų, Panevėžio ir Kėdainių rajonų. Kapelas vertino komisija: profesionalios tradicinės kapelos „Sutaras“ vadovas, LRT autorinių laidų apie pasaulio tautų muziką kūrėjas ir vedėjas, ilgametis muzikų ir teatro sąjungų bei įvairių tarptautinių organizacijų narys Antanas Fokas, LNKC etninės kultūros skyriaus etninės kultūros specialistas Arūnas Lunys, LNKC Aukštaitijos regiono folkloro ansamblių ekspertė konsultantė, etnomuzikologė Lina Vilienė. Kapelas sveikino Panevėžio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Edmundas Toliušis.
Pagrindinį prizą laimėjo Širvintų kultūros centro tradicinė kapela „Noragas“ (vadovė Gintarė Jakštienė), I laipsnio diplomas ir rėmėjų dovanos atiteko Miežiškių kultūros centro vaikų muzikos studijos kapelai „Obelytė“ (vadovė Gražina Krikščiūnienė), II laipsnio diplomas – Vadoklių kultūros centro tradicinei kapelai „Susiedai“ (vadovas Alpas Mulevičius), III laipsnio diplomas – Kėdainių rajono Krakių kultūros centro tradicinei kapelai (vadovas Robertas Dubinka). Smilgių bendruomenės centro „Bitė“ įsteigtą žiūrovų simpatijų prizą laimėjo Raguvos kultūros centro tradicinė kapela „Kukalis“ (vadovė Viktorija Kiurienė).
Po kapelų varžytuvių vyko smagus tautinės kapelos iš Vilniaus „Sutaras“ koncertas. Šventė sulaukė gausaus būrio žiūrovų ne tik iš Smilgių, bet ir iš aplinkinių rajonų. Renginio koordinatorė – Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Lina Daubarienė. Organizatorius – Panevėžio rajono Smilgių kultūros centras.
Panevėžio rajono Smilgių kultūros centro direktorė Lina Narkevičienė
Nuotraukos Gintaro Lukoševičiaus