Skip to main content
Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo renginys Perekšliuose. Balta ir juoda, štai taip nuspalvinom šį šventinį renginį. Kad matytųsi kontrastas tarp šiandien muzikuojančių, besišypsančių vaikų. Ir vaikų poeto Kosto Skinkio (Kubilinsko) gyvenimo TUO juodžiausiu okupacijos metu. Galimybė, kad jo kuriami vaikiški eilėraščiai ir eiliuotos pasakos pasiektų vaikų akis ir širdis – viena – kruvina išdavystė. Tik išdavus ir nužudžius partizanaujančius draugus atsivėrė kelias į didžiąją literatūrą. Vaikiškos poemos „Raidžių paradas“, „Strakaliukas ir Makaliukas“, ,,Su žilvičio dūdele“, ,,Stovi pasakų namelis“, ,,Bebenčiukas ir kvailelė“, „Molio Motiejukas“ žavi savo sklandžia lyrika ir optimizmu. Tik mažai kas tuomet žinojo, kad už sklandžių, žaismingų posmų slypėjo drama, sulaužiusi ir sujaukusi neramią ir jautrią poeto sielą. Kelyje į poeziją buvo paspęstos sovietinio saugumo pinklės.
Gyvai pajutę šią dramą, kai gyvenimą norisi pavadinti tik vienu žodžiu BEPROTNAMIS, mes turėjome galimybę iš naujo įvertinti atgautos Nepriklausomybės VERTĘ.
Susirinkusius su švente pasveikino PANRS tarybos naruys Osvaldas Dirsė ir Smilgių parapijos klebonas Eugenijus Staleronka.
Spektaklį „Bunkeris“ parodė Salų dvaro teatras, Rokiškio r., režisierius Eligijus Daugnora.
Renginio vedėja Audronė Palionienė