Skip to main content
Muzikinė pasaka „Eglė žalčių karalienė“ Perekšliuose. Saviems pas savus… Gera jausti palaikymą ir norą dar kartą pamatyti, patirti mūsų tautos giliausią pasaką. Nors joje esama ir mito, ir etimologinės sakmės, ir legendos, ir visų kitų folklorui žinomų žanrų:
„Eglę žalčių karalienę“ reikėtų laikyti pasakojimu, turinčiu labai svarbų pranešimą. Pirmiausia, mitinė būtybė – žaltys.Tai pagrindinė nuoroda. Visi puikiai žinome, kad senosiose mitologijose, pavyzdžiui, egiptiečių, dievai vaizduoti kaip pusiau žvėrys – su žvėrių galvomis ar kitomis kūno dalimis. Net ir krikščionybė yra išlaikiusi metamorfozių liekanas. Kristus yra ir žmogus, ir dievas. Taip yra ir „Eglėje žalčių karalienėje“.Žalčio metamorfozės yra ne kas kita, o dviguba jo funkcija. Viena vertus, moteris gali susilaukti vaiko tik nuo žmogaus. Kita vertus, tam, kad jos vaiko tėvas būtų sudievintas, jis turi būti ir žvėrimi.Užkapojimas iš tiesų reiškia simbolinį seno dievo nužudymą, nes tas tėvas, kaip Žaltys, gali būti tik simbolinis. Juk labai gerai žinome, kad senoji baltų religija, kultūra išlaikė didžiulę pagarbą žalčiui. Dar ir XIX a. jis buvo laikomas namuose, maitinamas, lakinamas. Šis rudimentas yra ir šioje pasakoje, juk žaltys kažkada buvo laikomas dievu, galbūt ir gyvybės davėju.
Žodžio maginė ir įpareigojanti galia.
Ikirašytinėse kultūrose, kurios gyvavo ilgiau nei rašytinės, visi susitarimai vyko žodžiu.Bet kuri bendruomenė ir visuomenė laikosi žodinio susitarimo. „Eglė žalčių karalienė“ ir yra pasakojimas apie tai, kaip sulaužomos sutartys. Mes galime spėlioti, kodėl jos sulaužomos. Tai gali būti dėl kažkokio mąstymo pokyčio, transformacijos visuomenėje.
Pasakos finalas, ko gero, pati didžiausia mįslė. Paprastai pasakos baigiasi laimingai, o ši pasaka tuo ir unikali, kad įvyksta tragedija. Tai nepaprastai gražus finalas. Juk tragedija, kaip sakė Aristotelis, turi pasibaigti katarsiu, t. y. dvasiniu sukrėtimu. Čia ir matome tokios aristoteliškosios tragedijos žanrą. Simpatija Žalčiui taip pat nekelia abejonių. Visi pasmerkia brolius, kurie klasta, kankinimais išgauna jo prišaukimo paslaptį ir nužudo, brutaliai išardydami laimingą šeimą.
Tačiau Eglės ir vaikų virsmas į medžius reiškia amžiną gyvenimą, amžiną transformaciją iš vieno būvio į kitą… Amžinai…amžinai…“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA