Skip to main content
Smėlio ir muzikos sintezė vyko Smilgių kultūros centro Perekšlių padalinyje, įgyvendinant sveikatingumo projektą „Stiprūs kartu“, kurio veiklas finansuoja Panevėžio rajono savivaldybė. Piešimas smėliu ant šviesos stalo skambant muzikai, paveikslėlių iš spalvoto smėlio kūrimas – tai terapinės meno veiklos, kurias pasiūlė ir padėjo įvykdyti Ramygalos kultūros centro edukatorė Stanislava Šlevaitė ir meno vadovas Virginijus Kazlauskas.
Muzikos garsai, spalvos, tarp pirštų byrantis smėlis – puiki vaiko asmenybės psichinės pusiausvyros formavimo priemonė, kuri ypač reikalinga šiuo tamsiu ir niūriu metų laiku. Bręstančiai asmenybei būtinos situacijos, kuriomis ji jaustųsi saugiai, galėtų išreikšti save ir išgyventų savo galių skleidimosi džiaugsmą. Vaikai derino spalvas, kruopščiai bėrė spalvotas smėlio klupeles ant lipnaus pagrindo, taip suformuodami norimą paveikslėlį. O labiausiai traukė dar nepatirtas dalykas – piešti smėliu ant šviesos stalo ir čia pat matyti jo daug kartų didesnį vaizdą ekrane. Piešimą reikėjo derinti su gyvos muzikos garsais, jos intensyvumu, greičiu, nuotaika.
Neformalus papildomas ugdymas turi daug psichologinio pobūdžio pranašumų. Tinkamai organizuotoje veikloje ugdomąsias funkcijas atlieka ne tik veiklos turinys, bet ir jos organizavimas, asmeniniai dalyvių santykiai. Klausydamiesi, kurdami ir bendraudami vaikai tarsi pasikeičia: tampa aktyvesni, kūrybiškesni, atviresni. Gyvename intensyviame, nuolat kintančiame informacijos sraute. Jame viskas laikina. Tačiau išgirstas muzikos kūrinys, dėl emocinio poveikio, išlieka pasąmonėje. Taip muzika, nors neapčiuopiama ir nematoma, toliau tęsia egzistenciją. O kūrybiniame procese puoselėti santykiai su kitais žmonėmis užsifiksuoja nevalingai ir persikelia į kasdienį bendravimą ir veikimą.
Kurkime, dalinkimės, bendraukime ir likime sveiki.
Čia veiklų foto albumai:
https://www.facebook.com/audrone.palioniene/posts/pfbid02kZkeGX1TfXycJVzB2ro8XbAKFXxszG2WsS7LCaJD1rGVLFnZS2oYcCPZXzRSqtFwl
https://www.facebook.com/permalink.php?
story_fbid=pfbid0srqKHe7RmCovrVUdkawzYMVdYnV6McAADQ7vGTyA4Jrqos9VrtQ2m7jt4WHiRPM5l&id=100064338715859