Skip to main content

Nuėmus derlių, lietuviai nuo seno burdavosi smagiai pasibūti su dainom ir su vaišėm. Puoselėjant šią senovinę tradiciją, buvo surengtas  rudeninis sambaris (taip bendruomeniškus rudens patalkius įvardina etnologas Libertas Klimka).  Spalvingasis spalis nepagailėjo ne tik spalvų, bet ir šilumos. Tad vaišės, sviesto mušimas-ant duonos tepimas ir „Žemaitukų“ koncertas vyko lauke. O klojime edukacinę programą „Aukštaitiški patiekalai“ pristatė Naujamiesčio renginių studijos „Švenčių kalvė“ vadovė Vilija Petkūnienė ir UAB „Sodybėlė“ direktorė Gitana Zaviežienė. Buvo apžvelgta aukštaitiškos virtuvės istorija nuo pat XVI a. iki šių dienų. Paskanavimui atvežti tradiciniai užkandžiai, o desertui spurgytės. Su dideliu kulinarinių knygų pluoštu atvyko Smilgių bibliotekininkė Almonė Šalkauskienė. Gausiai į renginį susirinkę žiūrovai klojime galėjo pasigrožėti įspūdinga tautodailininko Alberto Valikonio medinių kaukių paroda ir Smilgių bei Perekšlių krašto austų lininių rankšluosčių ekspozicija.

Širdingai dėkojame visiems atėjusiems, buvusiems, bendravusiems, dainavusiems, kartu prie aukštaitiškų patiekalų stalo klegėjusiems. Nusilenkę žmogui ir darbui, duonai ir dainai, vėl grįžtame į kasdienio gyvenimo brydę.